ATENȚIE: Semnul de alarmă pe care îl reprezintă trezirea frecventă noaptea. Tulburările de somn sunt condiții medicale în care există perturbări ale modelului normal de somn. Aceste tulburări pot afecta calitatea și durata somnului, cauzând oboseală cronică și alte probleme de sănătate.
„Dacă te trezești de mai multe ori în timpul nopții, somnul este superficial și uneori picioarele sunt „neliniștite”, potrivit somnologului profesor Roman Buzunov, acest lucru se poate datora deficienței de fier.
Acest oligoelement ajută corpul nostru să livreze oxigen către țesuturi, să sintetizeze multe enzime și este, de asemenea, necesar pentru funcționarea normală a sistemului imunitar și a creierului, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Care sunt problemele de somn care duc la demență – și nu este vorba de insomnie
O persoană se poate trezi devreme și apoi să nu se culce din nou. „Lipsa fierului în țesutul cerebral duce la deficit de dopamină și la dezvoltarea sindromului picioarelor neliniştite (RLS).
Cu această tulburare, o persoană experimentează o dorință obsesivă de a-și mișca picioarele și senzații dureroase în ele – durere, arsură, amorțeală, seara și noaptea. Simptomele dureroase vă împiedică să dormiți o noapte întreagă.
În plus, în timpul somnului pot apărea mișcări periodice ale picioarelor în timpul somnului (PLMS) – zvâcniri frecvente care „trezesc” creierul și îl împiedică să cadă în fazele mai profunde ale somnului”, explică profesorul Buzunov.
Prin urmare, dacă aveți probleme cu somnul, medicul vă recomandă să vă verificați nivelul de fier. Pentru o evaluare adecvată, este important să cunoașteți nu numai nivelurile de fier seric și hemoglobină din sânge, ci și feritina – arată rezervele de fier din corpul dumneavoastră. Valorile normale pot varia în funcție de laboratorul special și de echipamentul și reactivii utilizați acolo.
Deficitul de fier poate fi exprimat și atunci când o persoană dezvoltă deja anemie sau poate are sângerare ascunsă sau latentă. În acest caz, nivelul hemoglobinei din sânge este încă normal, dar rezervele de fier din organism și conținutul său în țesuturi sunt deja reduse. Deficiența ascunsă este mai frecventă.
Deficitul de fier se poate manifesta și prin alte simptome: durere de cap; scăderea memoriei și a concentrării; slăbiciune și oboseală; senzație de frig; fisuri în membrana mucoasă la colțurile gurii; unghii casante, subțiri și deformate; modificare atipică a gustului – de exemplu, dorința de a mânca substanțe nealimentare; constipație; imunitatea redusă, care provoacă răceli frecvente și boli infecțioase.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul din această plantă alungă stresul și insomnia: Doar 1 cană și veți dormi până dimineața
Există mai multe tipuri de tulburări de somn, printre care se numără: